Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг е убеден, че Швеция ще

...
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг е убеден, че Швеция ще
Коментари Харесай

Столтенберг: Швеция ще се присъедини към НАТО до юли

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг е уверен, че Швеция ще се причисли към военния алианс най-късно до юли, сподели той пред немската осведомителна организация ДПА тази седмица.

Следващата среща на върха на НАТО ще се организира във Вашингтон от 9 до 11 юли и до тогава скандинавската страна ще бъде пълновръстен член, сподели той.

Швеция и Финландия изоставиха десетилетната си политика на неутралитет и двете аплайваха за участие в НАТО след пълномащабното навлизане на съветския президент Владимир Путин в Украйна. Докато кандидатурата на Хелзинки беше утвърдена бързо, тази на Стокхолм се задържа както от Турция, по този начин и от Унгария.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган желае от шведското държавно управление да работи против членовете на Кюрдската работническа партия (ПКК) на негова територия и употребява правото си на несъгласие, с цел да получи изтребители F-16 от Съединени американски щати.

Когато Ердоган алармира на конференция на НАТО през юли, че Швеция в последна сметка ще получи зелена светлина, членката на НАТО Канада тихомълком се съгласи да възобнови договарянията с Турция за унищожаване на контрола върху износа на части за дронове, в това число оптично съоръжение.

Турция, член на НАТО, изиска през октомври 2021 г. да закупи 40 изтребителя F-16 на Lockheed Martin Corp и 79 комплекта за рационализация за своите съществуващи бойни самолети.

В края на декември унгарският министър председател Виктор Орбан съобщи, че няма " огромно предпочитание " от страна на унгарските депутати да одобрят кандидатурата на Швеция.

Няколко дни по-късно комисията по външни работи на турския парламент даде утвърждението си Швеция да се причисли към алианса след месеци на закъснение. Сега би трябвало да даде дефинитивна зелена светлина след гласоподаване в зала.

Стокхолм е извършил уговорките си към Анкара и е направил отстъпки, сподели Столтенберг.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР